Rabu, Ogos 02, 2017

SUA ABIM KUNJUNGI DR. SYED HUSIN ALI, AHLI AKADEMIK DAN AKTIVIS TERSOHOR.

Logo ABIM.
Saudara Mohamad Raimi Ab Rahim
Presiden ABIM. Juga mantan
SUA ABIM KUNJUNGI DR. SYED HUSIN ALI, AHLI AKADEMIK DAN AKTIVIS TERSOHOR.
.
27hb Julai 2017 (Khamis): Alhamdulillah, di Gerak Budaya, Exco Dakwah PKPIM, Sdr. Mohammad Adhwa Mohammad Madzland berkesempatan bersua muka dan mendengar seputar bicara, bersama Dr. Syed Husin Ali mengenai beberapa isu yang menjadi polemik kebarahan terhadap negara. 
.
Asalnya hanya sekadar kunjungan pertemuan, tetapi berakhir dengan sebuah keterujaan.
.
Beliau mengiringi Setiausaha Agung ABIM, Sdr. Muhammad Faisal Abdul Aziz, di mana Dr Syed Husin Ali turut menghadiahkan beberapa naskah tulisannya seperti: “Dua Wajah: Tahanan Tanpa Bicara”, “Raja-Raja Melayu: Kemajuan atau Kemunduran”, “The Malays: Their Problems and Future”, “Hubungan Etnik Di Malaysia”, “Memoir Perjuangan Politik, Sejarah dan Dasar Perjuangan Keadilan”. In sya ALLAH, akan dimanfaatkan sebaiknya.
.
Dr Syed Husin @ Hussein bin Ali dilahirkan di Batu Pahat, pada tahun 1936. Mempunyai seorang isteri dan tiga orang anak. Mendapat ijazah B.A. Hons serta M.A. (pada 1958 dan 1972 dari Universiti Malaya, Singapura dan Universiti Malaya, Malaysia). 
.
Memperoleh Ph.D. (dari London School of Economics - LSE). M
.
Pernah berkhidmat sebagai Profesor di Jabatan Antropologi dan Sosiologi, Universiti Malaya (UM), selama hampir 30 tahun.
.
Telah menulis dan mengedit hampir 20 buah buku, menyediakan lebih 100 buah kertas untuk jurnal dan persidangan antarabangsa serta tempatan dan artikel-artikel untuk media tempatan. 
.
Dr Syed Husin pernah ditahan di bawah Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) pada 3hb Disember 1974 hingga September 1980, selama enam tahun tanpa bicara, berikutan tunjuk perasaan petani-petani di Baling dan mahasiswa di Kuala Lumpur. 
.
Beliau juga pernah menjadi ahli Dewan Negara yang dipilih oleh Dewan Undangan Negeri Selangor. 
.
Bersama Zainal Abidin Wahid, Abu Bakar Hamid, Tunku Shamsul Baharin, Zain Abdul Majid, Mohd. Ghazali Abdul Rahman, Dr Syed Husin Ali adalah antara intelektual tokoh Melayu yang mempelopori perjuangan menubuhkan Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM).
.
Ayuh sejahterakan Malaysia dengan dakwah. Hidup Biar Berjasa!
.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...