Ahad, September 22, 2013

Piala Malaysia, Piala Sultan Selangor dan Kisah Stadium Nan Lengang.


Piala Malaysia: Selangor FA lawan Johor FA.http://ppeoc.my/images/panorama/SelangorJohorFA.jpg
Bro Fakri Muniri bersama Brader Brown, yang sentiasa 
setia berniaga di SSA, dan sering kelihatan memberikan 
sokongan kepada skuad badminton 
dan bola sepak kebangsaan.
Sebahagian penyokong 
Johor yang hadir.
Otai-otai B.O.S. yang 
hadir ke SSA.

B.O.S, 
ketika tahun 2012.
B.O.S., bersama lautan 
penyokong JDT FC.
Ini Shah Alam. 
Lengang.
Adam Griffith menghadiahkan jersinya kepada 
seorang peminat cilik The Red Giants.
Bersama Bro Ariff Mustafa
usai perlawanan.
Viva Selangor.
Mengeteh bersama Bro Fakri Muniri dan Bro Fariq Muniri, 
dua bersaudara - penyokong Selangor FA. 
Juga pengumpul jersi liga tempatan.
I
Piala Malaysia 2013: Selangor lawan Johor
Perlawanan terakhir peringkat Kumpulan A, Piala Malaysia 2013 menemukan Gergasi Merah dengan Harimau Selatan. Johor FA yang berada di kedudukan ketiga kumpulan tersebut perlu menang ke atas Selangor – yang telah tersingkir – untuk layak ke peringkat suku akhir.
Perlawanan bermula agak hambar sambil suasana Stadium Shah Alam kedengaran seperti Stadium Larkin, di mana gema suara penyokong Harimau Selatan kedengaran lebih ‘bingit’ berbanding penyokong The Red Giants. Tamat separuh masa pertama, kedudukan masih Selangor 0-0 Johor.
Pada minit ke-55, pengadil melayangkan kad merah kepada pemain Johor FA, See Kok Luen kerana melakukan terjahan keras terhadap Solihin Kanasian, ketika kedudukan masih Selangor 0-1 Johor. Sebelum itu, Johor FA dihadiahkan sepakan penalti yang berjaya disempurnakan oleh Farid Ideris pada minit ke-48.
Pada minit ke-69, hantaran lintang yang cuba dibuat oleh S. Kunanlan terus menerjah jaring Harimau Selatan, untuk mengikat kedudukan seri: Selangor 1-1 Johor. Pada minit ke-75, sepakan menarik Amri Yahyah dari arah luar kotak penalti melengkapkan kempen Piala Malaysia yang mengecewakan buat Selangor, meskipun menang 2-1 ke atas Johor.
Keputusan penuh perlawanan, Selangor 2-1 Johor. Selangor akhirnya menemui rentak kemenangan pada aksi terakhir Piala Malaysia 2013. Meskipun menang, hanya ATM FC yang mengiringi Sime Darby FC untuk layak ke suku akhir.

Senarai pemain Pilihan Selangor untuk Piala Sultan Selangor.
Tiket.
Asra dan Mahalli: Dua pemain berbakat besar yang 
gagal membantu Selangor FA dalam 
kempen Piala Malaysia 2013. 
II
Piala Sultan Selangor kali ke-12
Seperti tahun-tahun sudah, Piala Sultan Selangor telah dipertandingkan di mana menemukan dua musuh tradisi iaitu pasukan pilihan Selangor menentang pasukan pilihan Singapura. Saingan piala itu, diilhamkan oleh Sultan Sharafuddin Idris Shah, bermula 2001 yang bertujuan mengimbau kembali saingan sengit kedua-dua pasukan dalam kancah bolasepak tempatan. Kejohanan ini juga diadakan bagi mengeratkan lagi hubungan di antara dua pihak.
Kejohanan antara pasukan pilihan Selangor dan Singapura itu akan berlangsung pada 28hb September 2013 pada pukul 9 malam, didahului dengan perlawanan antara kumpulan veteran kedua-dua pasukan pada pukul 8 malam.

Semoga dengan pemberian ribuan tiket percuma dan beberapa acara menarik yang dijadualkan akan diadakan pada malam tersebut, dapat menarik ramai penyokong dan peminat untuk hadir bagi memenuhi SSA. Mungkin perlawanan tersebut juga merupakan aksi terakhir Amri Yahyah yang terkenal dengan gelaran ‘Wak Am’ bersama jersi Selangor FA.
Wak Am.
III
Kontroversi penghijrahan Amri Yahyah
Dua-tiga menjak ini, kecoh sedikit dalam kem penyokong Selangor FA, bila mana berita angin bertiup kencang bahawa lagenda era moden Selangor, Amri Yahyah, yang digelar ‘Wak Am’ oleh para peminat, akan berhijrah ke pasukan lain untuk musim 2014. Isu penghijrahan ini menjadi semakin sensasi apabila dikatakan membabitkan tawaran kontrak bernilai hampir RM1 juta setahun.
Nama ‘Wak Am’ mula mekar di bibir peminat apabila menjaringkan gol kemenangan Selangor ketika menewaskan Sabah 1-0 dalam Perlawanan Akhir Piala Malaysia 2002. Tidak sedikit kelab dan pasukan negeri lain yang menawarkan beliau untuk menyertai pasukan mereka. Pastinya, tawarannya juga lumayan.
Ya, ramai yang mempertikaikan kesetiaan Amri kepada Selangor FA. Namun, penting untuk kita ingat, sedari namanya popular sedari 2002 hingga 2013 ini, Wak Am masih kekal dalam pasukan Merah-Kuning, dari zaman kejatuhan 2003-2004, 2006-2007, dan 2011 hingga kini.
Sekiranya betul – penghijrahan Amri pastinya diratapi para penyokong The Red Giants. Beliau adalah antara segelintir pemain berpengaruh yang masih beraksi dalam Liga Malaysia dan masih mampu bermain dengan baik. Kendati, tatkala kita berdegar-degar menyeru agar liga kita diswastakan, kita juga perlu menelan kepahitan realiti dunia profesionalisme di mana pemain perlu juga memikirkan soal jumlah pendapatan dan masa depan diri dan keluarga mereka.
Cuma, menarik juga untuk kita selami kenyataan Amri yang dikeluarkan dalam beberapa akhbar dua-tiga hari ini: “…Memang saya masih menantikan tawaran memperbaharui kontrak daripada FAS. Sebagai pemain profesional, saya perlu memikirkan masa depan dan pasukan mana yang benar-benar mahukan khidmat saya.”
Baik apa pun keputusan Wak Am, saya ucap dan doakan beliau sukses sampai ukhrawi. Salam.
-------------------------------------------------

Sumber dan Rujukan:
  1. http://www.facebook.com/photo.php?fbid=585303248200862&set=o.108129519229455&type=1&relevant_count=1;
  2. https://www.facebook.com/fakri?fref=ts;
  3. https://www.facebook.com/razlan.raduan.7?fref=ts;
  4. https://www.facebook.com/ratu.amri?fref=ts.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...