Rabu, Jun 29, 2016

LAND OF FIRE AND ICE

Iceland telah membuktikan bahawa dengan kesungguhan dan disiplin yang tinggi, tidak mustahil untuk sebuah 'pulau' kecil yang berpopulasi lebih kurang negeri Perlis boleh pergi sejauh suku akhir kejohanan bolasepak berprestij tinggi. 
Lebih menarik, Iceland mengalami suhu yang rendah hampir sepanjang tahun sehingga liga mereka hanya dapat berjalan selama 5 bulan, dari Mei hingga September sahaja.
Dan, walaupun mereka tidak ada kelab yang diuruskan secara profesional, mereka ada lebih 180 jurulatih berdaftar yang mempunyai lesen UEFA kelas A dan lebih 600 jurulatih berdaftar yang mempunyai lesen UEFA kelas B. Dan 7.4% populasi Iceland adalah pemain bolasepak yang berdaftar, samada secara profesional, remaja atau amatur, dan mereka ada lebih 100 pemain yang berumur bawah 25 tahun yang bermain dalam liga-liga berbeza di serata eropah.
Kalau ada pemain kebangsaan negara yang berkedudukan 'ranking' 173 dunia ke bawah beri alasan tubuh kami kecillah, kami tak boleh main dalam cuaca panaslah, kami tak boleh main dalam cuaca sejuklah, kami tak boleh main di bawah tekananlah, liga kami gred D lah, talent pool kami kecillah, kami 'homesick'lah, anda boleh sumbat pemain-pemain tersebut bersama alasan mereka dalam kotak penyimpanan ais, dan benamkan mereka dalam jurang paling dalam di Lautan Pasifik.
.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...