Sabtu, Jun 26, 2010

Menyingkap Siapa Rachel Corrie: Mahasiswi Aktivis Keamanan Ghazzah.
Siapa Rachel Corrie?
Rachel Corrie merupakan satu kapal misi penghantaran barang-barang bantuan kepada masyarakat yang berada di Ghazzah. Kenapa ke Ghazzah? Sebab Israel laknatullah telah menyekat sumber dan barang keperluan masyarakat Ghazzah. Kapal ini ditaja oleh Perdana Global Peace Organisation (PGPO), satu badan yang dinaungi oleh mantan Perdana Menteri kita iaitu Tun Dr. Mahathir. Walaupun telah mengetahui bahwa kapal Flotilla telah diserang oleh Israel, mereka tetap meneruskan misi. Terdapat 6 rakyat Malaysia dalam kapal Rachel Corrie.

Baiklah… itu kapal…tapi, siapa Rachel Corrie?
Rachel Corrie ialah seorang aktivis kemanusian yang berasal dari Amerika Syarikat, berumur 23 tahun, telah dilanggar dengan jentolak bersenjata (armed bulldozer) sehingga mati ketika beliau berusaha untuk menyelamatkan sebuah rumah supaya tidak dicerobohkan oleh tentera Israel. Israel laknatullah memberi respon bahawa, pemandu jentolak berkenaan tidak sedar akan kehadiran Rachel Corrie ketika itu walhal Rachel Corrie memakai pakaian yang sangat terang (bewarna oren).

Beliau salah seorang ahli daripada anggota kumpulan International Solidarity Movement (ISM) yang mengembara ke Ghazzah ketika gelombang kedua intifada (kebangkitan) di Palestin.

Semasa di tahun akhir pengajian, beliau telah mengambil program ‘independent-study’ di mana pengajian terbabit membolehkannya menyertai misi ke Ghazzah. Beliau juga terlibat menyertai para pendemonstran membantah kekejaman Israel dan mengasaskan satu projek kemanusiaan dinamakan ‘Sister City’ antara Olympia Amerika dan Refah Palestin.

Kesungguhan Rachel Corrie dalam menuntut keamanan dan keadilan menyebabkannya berhenti daripada meneruskan pengajian selama setahun dan bertolak ke Palestin semasa siri gelombang kebangkitan Intifadha kedua berlaku. Seorang temannya yang bernama Reese menyifatkan beliau sebagi seorang teman yang paling menepati masa, kemas, teliti dan rapi yang pernah ditemui di dunia ini, dan apabila ia melakukan kerja keamanan, kesungguhan dan keiltizamannya mengatasi sesiapa sahaja yang bersamanya.

Bukan Rachel Corrie seorang sahaja yang menjadi mangsa kekejaman Rejim Zionis Israel laknatullah. Ramai lagi sebenarnya -- sama ada daripada kalangan umat Islam ataupun yang belum menganut Agama Islam. Sebagai contoh, Tom Hundall, seorang warga Britain, telah ditembak di bahagian kepala oleh seorang penembak tepat tentera Israel laknatullah, bernama Taysir Hayb, sehingga mengalami kerosakan otak yang teruk. Hurndall meninggal dunia setahun selepas itu akibat kecederaan parah yang dialaminya.

ALLAH 'Alim.

خيبر, يا يهود!!
خيبر, يا يهود!!
خيبر, يا يهود!!
جوش محمّد سوف يعود !!!
اللهمّ ثبّت أقدامنا واهدنا سبل السلام

Ingat Khaibar, wahai yahudi!
Ingat Khaibar, wahai yahudi!
Ingat Khaibar, wahai yahudi!
Tentera Muhammad (s.a.w.) akan kembali!
Ya Allah, kuatkan pendirian kami (pada kedudukan kami),
dan pimpinlah pada jalan yang selamat (Islam)!

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...