Monjong.
Dalam
kalangan masyarakat Jawa (dan Melayu di sesetengah kawasan), budaya ‘monjong’
atau ‘memberi juadah serta lauk-pauk untuk hidangan berbuka atau Hari Raya’
masih dilakukan sehingga ke hari ini.
Antara
juadah yang biasa disediakan untuk monjong ialah ketupat, nasi himpit, lemang,
roti jala, kuih-muih mahupun lauk-pauk yang lain.
Dulu,
budaya monjong ini dilakukan dengan meletakkan juadah dalam mangkuk tingkat.
Namun, kini biasanya polisterin, ‘tupperware’, dan plastik bungkus lebih
popular dan praktikal, khususnya apabila melibatkan penghantaran juadah ke
rumah saudara yang agak ramai.
Paling
utama, tradisi ini ialah bertujuan mengeratkan silaturrahmi sesama saudara-mara
dan jiran; selain memudahkan penerima juadah onjong, yang tidak perlu memasak
untuk berbuka puasa.
Apapun,
Salam Ramadhan al-Mubarak buat semua. Semoga bertemu dengan Malam al-Qadar yang
dinanti-nanti.
:)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan