Rabu, Ogos 21, 2013

Al-Fatihah buat Almarhum Ustaz Dahlan Arshad.


1997: Kelihatan (mantan) Presiden ABIM, Dr Muhammad 
Nur Manutty sewaktu Wacana Khas anjuran ABIM 
sempena kehadiran Syeikh Yusuf al-Qaradhawi.

Senyumannya manis. Raut mukanya ceria. Ada ‘Nur’ di sebalik wajahnya. Janggut, misai dan rambutnya sudah putih beruban. Memang dia sudah agak berusia; tua hampir mencecah usia 80 tahun (76 tahun ketika itu). Namun langkahnya masih cergas bak seorang pemuda. Sepatah kata-katanya sarat dengan ilmu dan penuh makna. Intonasi suaranya tatkala berbicara masih bertenaga bagai seorang pemidato hebat memukau para pendengar. Dia dengan penuh tawaduk seakan-akan mahu berkongsi segala idea, pemikiran dan pengalamannya dengan pemuda seperti saya. Inilah dia Ustaz Dahlan Arshad.

Di lobi Hotel Grand Madya, Istanbul Turki itu menyaksikan pertemuan saya dengan beliau yang turut serta bersama rombongan Malaysia (PKPIM-ABIM-WADAH-Yayasan Takmir Pendidikan-Global Peace Mission) ke International Seminar On Islamophobia anjuran The Union of NGOs of The Islamic World (UNIW) pada 7-9 Disember 2007.

Sepanjang perjalanan saya hampir seminggu di kota Istanbul, Turki, saya banyak menghabiskan masa bersama dengan Ustaz Dahlan Arshad ini. Banyak ilmu dan pengalaman yang dapat saya kutip hasil perbincangan dan sembang-sembang dengan beliau.

Teringat saya ketika menanti masuknya waktu solat Subuh di sebuah masjid berdekatan hotel penginapan kami, Ustaz Dahlan menunjukkan saya beberapa hiasan ‘frame’ ayat Al-Quran yang diletakkan di dinding masjid sambil menceritakan bagaimana usaha secara halus menghilangkan minat umat Islam untuk mendalami dan memahami Al-Quran iaitu dengan menulis ayat-ayat Al-Quran dengan tulisan ejaan Turki bukannya dengan bahasa Arab Al-Quran. Beliau juga sempat berbicara tentang kepentingan memperjuangkan tulisan Jawi di Malaysia dalam usaha mendekatkan umat kepada Al-Quran.

Tatkala berhenti rehat ketika International Seminar On Islamophobia pula, saya bersembang panjang dengan Ustaz Dahlan di luar dewan seminar tentang pelbagai topik dan saya masih ingat antaranya tentang tulisan khat yang mana di tingkat bawah dewan seminar tersebut terdapat pameran tulisan khat karya penulis khat Turki yang cukup kreatif dan penuh seni .

Kami masih bersembang di luar dewan tatkala seminar bersambung semula sambil mendengar dan menonton seminar tersebut melalui skrin tv di luar dewan dan kebetulan perwakilan yang berucap ketika itu merupakan seorang wanita. Ustaz Dahlan menimbulkan persoalan mengapakah tiada wakil wanita dari Malaysia yang berucap dalam seminar bertaraf antarabangsa tersebut. Beliau mengimbas kembali bagaimana suatu ketika dahulu Malaysia mempunyai tokoh pemidato wanita yang cukup hebat dan lantang bersuara seperti Khalijah Salleh (Saya masih mencari maklumat berkenaan beliau). Bagi beliau gerakan dakwah di Malaysia perlu mengenengahkan lebih ramai tokoh-tokoh dari kalangan wanita di seminar dan program antarabangsa seterusnya menjalinkan hubungan dan membina jaringan dengan organisasi wanita Islam seluruh dunia.

Saya juga mengambil kesempatan bertanya kepada beliau tentang gerak kerja dakwah pada zaman beliau dahulu dan beliau juga banyak menekankan keperluan generasi kini untuk terus membaca karya-karya tokoh-tokoh terdahulu terutamanya kitab-kitab tafsir dan saya sengaja meminta pandangan beliau tentang kitab tafsir yang paling bagus untuk dihadam oleh generasi muda kini dan jawapan yang keluar dari mulut beliau ialah kitab karangan Syed Qutb, Tafsir Fi Zilalil Quran. Saya memberitahu beliau yang saya juga pernah membaca karya tersebut dalam bahasa Melayu dan beliau menasihatkan saya supaya cuba sedaya upaya membaca karya tersebut dalam versi bahasa asalnya iaitu dalam bahasa Arab memandangkan karya tersebut memuatkan ilmu yang cukup bermanfaat dengan unsur sastera yang tiada tolok bandingnya itu.

Mendengar tutur kata Ustaz Dahlan Arshad cukup mengasyikkan. Bahasa Melayu beliau cukup teratur, penuh sastera dan beliau juga sangat fasih dengan bahasa Arab dan juga bahasa Inggeris. Sesekali terkeluar dari mulut beliau ayat suci Al-Quran dengan tafsirannya sekali untuk menguatkan hujah dan juga pepatah-pepatah Arab dan Inggeris memaniskan lagi bicaranya.

Antara yang turut membentangkan kertas kerja pada International Seminar On Islamophobia ini ialah cucu kepada Almarhum Hassan Al-Banna iaitu Tariq Ramadhan. Ustaz Dahlan Arshad pernah bekerja dan rapat dengan ayah Tariq Ramadhan dan beliau memberitahu saya beliau rasa berat hati untuk berjumpa dengan Tariq Ramadhan memandangkan beliau akan terimbas kenangan silam beliau bersama ayah Tariq Ramadhan apabila melihat wajah Tariq Ramadhan yang bagi nya ayah Tariq Ramadhan cukup mulia akhlaknya dan pemergiannya ke rahmatullah cukup menyedihkan hati beliau.

Dato Seri Anwar Ibrahim yang turut hadir ke seminar tersebut juga cukup rapat dengan Ustaz Dahlan Arshad. Dan saya melihat Ustaz Dahlan sanggup berdiri menunggu agak lama untuk bertemu dengan beliau di luar bilik khas media tatkala Dato Seri Anwar Ibrahim diwawancara oleh para wartawan seluruh dunia.

Kalau ada ilmu tetapi tak sihat, susah juga…’ Begitulah lebih kurang kata-kata Ustaz Dahlan Arshad tatkala kami berada dalam van sebaik sahaja selesai melawat Hayret Vekfi,sebuah NGO Islam yang mengikuti aliran pemikiran Badiuzaman Said Nursi.

Beliau nampaknya begitu menekankan aspek kesihatan yang sering diabaikan oleh pendokong gerakan Islam.Mungkin sebab menjaga kesihatanlah beliau walaupun sudah tua tetapi tetap cergas dan sihat walafiat.

Saya juga masih teringatkan nasihat beliau berkenaan pentingnya kita mempunyai 'critical mind'. (untuk maklumat lanjut berkenaan 'critical mind', boleh klik: (http://www.criticalthinking.org/resources/articles/critical-mind.shtml).

Menurut Ustaz Dahlan, beliau semenjak dahulu mempunyai 'critical mind' dan bagi beliau pemikiran sebegini amat penting bagi seseorang terutamanya pendokong gerakan dakwah.

Begitulah sedikit kenangan saya dengan Ustaz Dahlan Arshad. Bila agaknya saya berpeluang bertemu dengannya sekali lagi ya?.... Saya rindu sekali untuk menadah sebanyak mungkin ilmu dan pengalaman daripadanya. Orang tua ini bukan sebarangan orang. Tua mungkin fizikalnya. Tetapi ‘muda’ pemikirannya....

----------------------------------------------------------------
* Petikan tulisan Mohd Rumaizuddin Ghazali (mantan Timbalan Presiden ABIM) dalam Pemikiran Al-Qaradawi: (Siri 2) - Sejarah Hidup dan Pemikiran. (http://www.abim.org.my/minda_madani/modules/news/article.php?storyid=112)

  • Rakan-rakannya (Yusuf Qaradhawi): Antara rakan-rakan karibnya ialah Abdullah Uqail, Ahmad Asal, Abdul Wahab al-Batattuni, Muhammad Saftawi, Abdul Wadud al-Syalabi . Manakala rakannya dari Malaysia ialah Ustaz Dahlan Arshad yang merupakan kenalan mereka sejak tahun 1970an ketika al-Qaradhawi datang ke Malaysia dan beliau merupakan orang yang dipercayai oleh al-Qaradhawi untuk menterjemahkan ceramahnya apabila al-Qaradhawi berada di Malaysia.
23 Mac 2008
1.05 am
Kolej Kediaman Ungku Aziz.
-------------------------------------------------------------------
Sumber:

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Jersi Lotto - Home Selangor FA, 1993.

  Jersi Lotto - Home Selangor FA, 1993. Alhamdulillah, setelah sekian lama menanti dan mencari. Ramai dah ada dalam koleksi, saya baru ada...