Khamis, April 06, 2017

TIMBALAN PRESIDEN ABIM HADIR KE PERSIDANGAN MUKTAMAR SYAABI-POPULAR CONGRESS, DI SUDAN.

Logo ABIM.
Saudara Mohamad Raimi Ab Rahim
Presiden ABIM. Juga mantan
TIMBALAN PRESIDEN ABIM HADIR 
KE PERSIDANGAN MUKTAMAR SYAABI-POPULAR
CONGRESS DI SUDAN.
25hb Mac 2017 (Sabtu): Alhamdulillah, Timbalan Presiden ABIM, Al-Fadhil Ustaz Mohd Naim Mohd Noor telah mewakili Presiden ABIM, Sdr. Mohamad Raimi Ab Rahim ke Persidangan Agung Muktamar Syaabi – Parti Popular Congress (P.C.P) di Khartoum, Sudan.
Turut serta, YB. Senator Dr Muhammad Nur Manuty (bekas Presiden ABIM) serta Encik Mohd Halimi Abdul Hamid (Setiausaha Agung Wadah Pencerdasan Umat - WADAH).
Sementelah, Muktamar ini turut diadakan berseiring dengan peringatan setahun pemergian Almarhum Syeikh Dr. Hassan ‘Abd Allah al-Turabi, pengasas Parti Popular Congress (P.C.P) dan tokoh pemikir Islam yang mempunyai hubungan yang sangat erat dengan ABIM.
Almarhum Syeikh Hassan Turabi yang telah kembali ke Rahmatullah pada 5hb Mac 2017. Beliau adalah antara sarjana yang mula-mula (selepas tertubuhnya negara bangsa) membicarakan aspek politik dan demokrasi tatkala ia masih dianggap asing oleh sebahagian umat Islam; dan tiadanya karya khusus mengenainya.
Beliau telah cuba terjun ke dunia politik tetapi akhirnya menempuhi pelbagai dugaan dan cabaran yang penuh ranjau dan duri hingga beliau menerima hukuman oleh rakan dan musuh politiknya.
Terdahulu, pada 1hb Oktober 2013, Sdr. Elgasim Abdullah dan Sdr. Awad Babakir daripada Parti Popular Congress (P.C.P) telah mengunjungi Sekretariat ABIM Pusat dan bertemu dengan pimpinan ABIM.
Dalam sesi ziarah ke rumah Syeikh Turabi, delegasi turut mengadakan pertemuan dengan abang sulung Syeikh Turabi, anak kedua Syeikh Turabi, Esamuddin Turabi.
Mereka turut menziarahi kediaman Syeikh Ibrahim al-Sanusi, pengganti Syeikh Turabi dalam Parti Popular Congress (P.C.P).
Syeikh Ibrahim yang kini memegang jawatan lebih tinggi di negara Sudan, diganti oleh Syeikh Dr Ali al-Haj Muhammad.
-----------------------------------------------
Ucapan Penghormatan kepada 
Syeikh Dr. Hassan At-Turabi, di Majlis Memperingati
Pemergian beliau buat kali pertama.
26hb Mac 2017, Tapak Pameran Antarabangsa, Barri, Khartoum.
Ucapan Wakil ABIM-Malaysia oleh al-Fadhil Ustaz Mohd Naim Mohd Noor, Timbalan Presiden ABIM.
1. Angkatan Belia Islam Malaysia (ABIM) mengucapkan Tahniah kepada Penganjur yang memberi peluang untuk turut serta mengabdikan penghormatan kepada Syeikh At-Turabi.
2. Hubungan ABIM dengan Syeikh terbina sejak tahun 70an yang ketika itu dipimpin oleh Sdr. Anwar Ibrahim - DSAI (Semoga ALLAH SWT membebaskan beliau).
3. Hubungan ABIM dan Syeikh Turabi berkembang setelah itu dalam pelbagai sudut, sehingga Malaysia pernah menyaksikan kehadiran Syeikh Turabi sekurang-kurang tiga kali atas jemputan ABIM sendiri.
4. Kunjungan-kunjungan Syeikh itu meninggalkan kesan yang mendalam pada rakyat Malaysia, khususnya dalam pemikiran Tajdid, Politik, Diplomasi dan Fiqh semasa. Hal ini banyak membantu dalam merapatkan saf-saf Muslimin, juga dalam pemikiran tajdid dan hurriyah.
5. Hubungan ABIM-Turabi tidak terhenti di situ sahaja, malah berkembang lebih jauh dari itu ketika DSAI menjawat Menteri Kewangan dan juga TPM. Sudan ketika itu menghadapi masalah kewangan yang kritikal di awal-awal tahun Revolusi Penyelamat (1989). Seperti yang disebut oleh Pimpinan di Sudan sendiri, Kerajaan Malaysia menghantar Petronas ketika itu ke Sudan untuk mencari dan mengurus petroleum di sini. Hal ini diakui beberapa kali di hadapan kami oleh pimpinan-pimpinan di Sudan.
6. Pada tahun kembalinya Syeikh ke Rafik Al-A’la (Mac 2016), Pihak Jamaah ABIM dan pihak Syeikh Turabi sedang mengatur ziarah beliau ke Malaysia, namun panggilan ALLAH SWT telah mendahului kita. Semoga ALLAH SWT merahmati Roh Almahum Syeikh; dengan rahmat-NYA yang maha luas.
7. Dari Malaysia, kami menyeru diri kami dan juga hadirin, agar kita beriltizam mengikuti jejak-jejak yang ditinggalkan oleh Syeikh sepanjang hayat beliau, agar kita tidak terkeluar dari ajaran Al-Quran dan Sunnah, dan menjadikan negara-negara kita sebagai Baldatan Toyyibatan wa Rabban Ghafura.
8. Akhir sekali, kami mengucapkan ribuan terima kasih kepada penganjur yang mengadakan Muktamar dan Majlis Peringatan untuk Syeikh Turabi ini. Semoga ALLAH SWT memberkati usaha mulia ini, dan menghimpunkan kita bersama Syeikh di bawah Panji Rasulullah SAW di hari yang tiada perlindunga; kecuali Perlindungan-NYA sahaja.
Wassalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Jersi Lotto - Home Selangor FA, 1993.

  Jersi Lotto - Home Selangor FA, 1993. Alhamdulillah, setelah sekian lama menanti dan mencari. Ramai dah ada dalam koleksi, saya baru ada...